Σχετικά με εμάς

Ο Τουριστικός Οδηγός της Ελλάδας με πληροφορίες για τους θεματικούς προορισμούς . Γνωρίστε από κοντά τις εναλλακτικές μορφές της κάθε περιοχής από όλη την Ελλάδα , προορισμούς και επιχειρήσεις.

Χρήσιμος οδηγός για κάθε πιθανό επισκέπτη.

Τελευταία Νέα

+30 2110129575
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 72
info@thematictourism.gr

Single Post

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Κ. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ

«Αγροτουρισμός σημαίνει πολιτισμός»

«Ο αγροτουρισμός πρώτα από όλα είναι πολιτισμός και μετά οικονομική δραστηριότητα». Η πρόεδρος της Ενωσης Αγροτουρισμού Κρήτης κα Κορίνα Μηλιαράκη εξηγεί μιλώντας στις “διαδρομές” γιατί αυτό το μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να δώσει ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, σε όφελος του ανθρώπου της υπαίθρου, του περιβάλλοντος και γενικότερης ευημερίας.
Eιδικά μάλιστα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ίσως να δημιουργείται σοβαρή ευκαιρία ανατροπής σε μεγάλο βαθμό του μέχρι σήμερα τουριστικού μοντέλου και επικράτησης μιας διαφορετικής λογικής σε αυτόν τον τομέα.

Οταν ακούμε αγροτουρισμό, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου είναι ότι πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο του μαζικού τουρισμού που γνωρίζουμε καλά στην Κρήτη…
Ο αγροτουρισμός βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Για να δώσω ένα παράδειγμα: σε μια αγροτουριστική μονάδα οι ξενώνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 40 κλίνες, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να εργάζεται σε αυτήν, και όχι να επιβλέπει από μακριά, ώστε να έχει ένα πρόσωπο η επιχείρηση. Να μπορεί να συνδέεται, να προβάλλει και να καταναλώνει τα τοπικά προϊόντα να φέρνει τον επισκέπτη κοντά στη φύση και τον τοπικό πολιτισμό. Αυτό που για την Κρήτη θα κάνει τη διαφορά στο θέμα του αγροτουρισμού δεν είναι μόνο να γίνουν νέες μονάδες αλλά οι υπάρχουσες μονάδες που πληρούν τα χαρακτηριστικά να μπορέσουν να μπουν κάτω από μια ομπρέλα και να προβληθούν στις ξένες αγορές με μια κοινή ταυτότητα. Στόχος της Ενωσής μας είναι να προβάλλει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις στο εξωτερικό με ένα κοινό τρόπο λειτουργίας, μια κοινή φιλοσοφία, μια ενιαία ταυτότητα.

Περιγράψτε μου λίγο τον άνθρωπο που συνηθίζει να επισκέπτεται αγροτουριστικές μονάδες.
Είναι σίγουρα διαφορετικής νοοτροπίας. Καταρχήν ξέρει σε ποιo τόπο πηγαίνει και έχει αντίληψη του τι μπορεί να δει. Δεν είναι της τελευταίας ώρας, επειδή έμειναν κάποιες θέσεις κενές σε τσάρτερ που θα τον πάει σε ένα τόπο που δεν ξέρει πού πέφτει στον χάρτη! Ο επισκέπτης αυτός δεν είναι τουρίστας, είναι ταξιδιώτης. Θα έλθει για να γνωρίσει την Κρήτη, θα αποκτήσει επαφή με τους ντόπιους, θα παρακολουθήσει την καθημερινότητά τους. Δεν θα κλειστεί σε ένα ξενοδοχείο μπροστά στην παραλία ή στην πισίνα, στο all inclusive και στο βραχιολάκι.

Ακούμε εδώ και χρόνια από τα πιο επίσημα χείλη διακηρύξεις για τη σημασία του αγροτουρισμού και για την ανάγκη στήριξής του. Διαπιστώνετε κάτι ανάλογο;
Δεν θα το έλεγα, αν σκεφτείτε ότι ακόμα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό, παρά τα όσα λέγονται, παρά τις υποσχέσεις! Αυτό είναι τραγικό. Εμείς αυτή τη στιγμή ως Ενωση έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις.
Πριν από μερικούς μήνες κάναμε 4 παρουσιάσεις στους 4 νομούς της Κρήτης σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στον χώρο του αγροτουρισμού. Aυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το στάδιο της αυτοαξιολόγησης, έχουμε στείλει μια φόρμα στις επιχειρήσεις και γίνεται ένα ξεκαθάρισμα για το ποια ανταποκρίνεται ή όχι στα κριτήρια. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια δική μας πορεία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αγροτουρισμού γιατί δεν μπορούσαμε να περιμένουμε πότε θα ψηφιστεί επιτέλους το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, στην ουσία είναι σαν να κινούμαστε χωρίς πιλότο, σε ένα μέλλον χωρίς περιεχόμενο σε ό,τι αφορά τον αγροτουρισμό. Υπάρχει   υποκρισία σε ό,τι αφορά τον αγροτουρισμό.

Από το κράτος δεν βλέπετε κάτι; Από τις Περιφέρειες, τους Δημους που επίσης πλειοδοτούν σε διακηρύξεις για τον αγροτουρισμό;
Τα ίδια και εδώ. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Εμείς αποφασίσαμε να χαράξουμε μια πορεία. Προσπαθούμε να βρούμε ένα πεδίο επικοινωνίας με αυτούς τους θεσμούς. Ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Εχουμε πάρει απόφαση ότι προχωράμε λες και δεν υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί. Πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, είμαστε στην Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου της Ευρώπης όπου βρίσκονται όλες οι Ευρωπαϊκές αγροτουριστικές επιχειρήσεις και προσπαθούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να μην μένουμε σε μια χώρα που δεν έχει επίσημη πολιτική γι? αυτόν τον σημαντικό τομέα.

 

Μέχρι σήμερα η όποια ανάπτυξη βασίστηκε στον μαζικό τουρισμό. Υπάρχουν πραγματικά δυνατότητες ώστε να αναπτυχθεί και ο αγροτουρισμός ως μια εναλλακτική διέξοδος διακοπών;
Αυτό ακριβώς θέλουμε. Δεν είναι δικό μας θέμα να καταργήσουμε τον μαζικό τουρισμό, ούτε το θέλουμε. Εμείς θέλουμε να ανασυγκροτηθεί η ύπαιθρος, καθώς με τον μαζικό τουρισμό έπαθαν μεγάλη ζημιά τα παράλια, ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και ερημώθηκαν τα χωριά της ενδοχώρας. Είναι καταστροφή αυτό που έχει γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και του ανθρώπου και από τις μεγάλες μονάδες και τις μικρές που στήθηκαν στα πρότυπα των μεγάλων. Οι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν διακοπές στις δικές μας επιχειρήσεις    έρχονται με τη δική μας φιλοσοφία. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, τους ανθρώπους του τόπου αυτού, να περπατήσουν στην κρητική φύση, να αναπτύξουν δραστηριότητες.

Τι είδους αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Κρήτη;
Κάθε είδους πραγματικά! Η Κρήτη θα μπορούσε να καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων. Καταρχήν, ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις και αξιόλογες και δεν είναι μόνο οι ξενώνες. Επισκέψεις σε ελαιουργεία, τυροκομεία, οινοποιεία για να μάθουν για τα τοπικά προϊόντα, εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μοναδικά φυσικά τοπία της Κρήτης που παραμένουν πανέμορφα όλες τις εποχές του χρόνου. Να δει (σ.σ. ο επισκέπτης) τις μονάδες που υπάρχουν π.χ. στο Λασίθι με τα άλογα, να συμμετέχει σε ορειβατικές διαδρομές, να έλθει σε επαφή με την κρητική διατροφή. Μπορούμε να δώσουμε πάρα πολλά πράγματα στον επισκέπτη ώστε να μπορέσει να γευτεί την πολυποικιλότητα του νησιού μας. Να κτίσουμε ένα “μύθο” για την Κρήτη που αυτή τη στιγμή βάλλεται από παντού.

Σίγουρα πάντως ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό που λένε όλοι για ανάγκη επέκτασης της τουριστικής σεζόν…
Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Με τις δράσεις που προανάφερα, που πολλές αφορούν το φθινόπωρο, το χειμώνα και περιόδους που δεν υπάρχει τουριστικό ρεύμα. Ως Ενωση πάντως ετοιμάζουμε πολλά πράγματα τα οποία για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμα. Σχεδιάζουμε δράσεις προβολής, με πρωτότυπες κινήσεις, οι οποίες θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός νέου τουρισμού.

Συνέντευξη στον Γ. Κώνστα. Δημοσιεύτηκε στις 28/9 στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”

Leave a Reply: