Latest Posts
Τελευταίες Προσφορές
Top
Image Alt

Θαλάσσιος Τουρισμός

Θαλάσσιος Τουρισμός

“Flying Over The Waves”

«Όλη η Ελλάδα ένας Θαλάσσιος Τουρισμός…» Μία μορφή τουρισμού με ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας και με εξαιρετικά περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης.

Οι καταγάλανες ελληνικές θάλασσες σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος των ακτών, τα αμέτρητα νησιά και τον μοναδικό ήλιο όλο τον χρόνο αποτελούν τα συστατικά εκείνα στοιχεία που ενισχύουν και προωθούν τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η μορφή αυτή θεματικού τουρισμού αναφέρεται ουσιαστικά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο χώρο και στις ακτές μιας περιοχής υποδοχής τουριστών, με σκοπό την ψυχαγωγία και την πολιτισμική επικοινωνία.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα τουρισμού που χρησιμοποιεί ως μέσο το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος – για την μετακίνηση του επισκέπτη – πελάτη – ναυταθλητή, με συνήθη χαρακτηριστικά την θαλάσσια διαδρομή, την επίσκεψη διαφόρων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, την διαμονή σε αγκυροβόλια (διαφόρων τύπων και κατηγοριών) σε διάφορες περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβολή όχι μόνον των εντυπωσιακών νησιών της Ελλάδα  αλλά και των ποιο απόμερων παράκτιων περιοχών, του πολιτισμού τους και των εθίμων τους.

Το θαλαμηγό σκάφος, εκτός από χώρος καταλύματος και εστίασης, επιτρέπει και την ανάπτυξη μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η ηλιοθεραπεία πάνω στο σκάφος, η ερασιτεχνική αλιεία, η προσέγγιση σε δυσπρόσιτες από την ξηρά ακτές, η κατάδυση, η κολύμβηση σε απομονωμένους όρμους, το θαλάσσιο σκι, η περιήγηση κ.λπ.

Ο θαλάσσιος τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα από την δεκαετία του ‘60. Αποτελεί παράγοντα κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και κυρίως γιατί συνεισφέρει στην ανάπτυξη περιοχών λιγότερο ευνοημένων, των οποίων η οικονομία βασίζεται κατά κύριο λόγο στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη. Ο στόχος της ναύλωσης είναι η διαφορετικότητα του τρόπου μετακίνησης, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του δρομολογίου αλλά και των χρονικών περιορισμών (με την επιφύλαξη καιρικών συνθηκών) και προβάλλει όχι μόνο την θαλάσσια και νησιωτική γεωμορφολογία, αλλά και τα κατά τους διάφορους τόπους στάσεων ελλιμενισμού, αξιοθέατα και χαρακτηριστικά, προβάλλοντας τον παράκτιο και θαλάσσιο πλούτο της χώρας και προάγοντας το ενδιαφέρον των τουριστών να έρθουν σε επαφή με τη νησιωτική Ελλάδα καθώς και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Αλιευτικός Τουρισμός:

O αλιευτικός τουρισμός έχει προσγειωθεί στην ατζέντα του θεματικού τουρισμού με εξαιρετικές υποσχέσεις προσθέτοντας ένα ακόμα μεγάλο «άσσο» στο μανίκι της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Μία εμπειρία που θα ήθελε να ζήσει ο επισκέπτης ενός τόπου σε μεγάλο βαθμό καθώς προσφέρει κάτι το διαφορετικό, το εξαιρετικά αυθεντικό και παραδοσιακό

αίσθημα. Είτε για αναψυχή και διασκέδαση είτε για επίδειξη τρόπων ψαρέματος το βίωμα του να εισέλθεις σε ένα επαγγελματικό σκάφος και μαζί με τους επαγγελματίες αλιείς να επισκεφτείς τον θαλάσσιο θησαυρό είναι από μόνο του μία μοναδική δραστηριότητα που θα σε συνεπάρει.

Το Νομικό Πλαίσιο έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών καθορίστηκε για την άσκηση του αλιευτικού τουρισμού δίνοντας του ένα μεγάλο προβάδισμα και μία ουσιαστική ανάδειξη. Οι αλιευτικές περιοχές της Ελλάδας με την μοναδική φυσική ομορφιά, τα ελκυστικά αλιευτικά λιμάνια καθώς και όλα εκείνα τα στοιχεία που οργανώνουν την  συνολική αλιευτική δραστηριότητα έχουν την δυναμική να σχεδιάσουν ένα θεματικό εναλλακτικό τουριστικό πλαίσιο αυθεντικό και ιδιαίτερο το οποίο ενδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την τοπική ανάπτυξη και δράση.

Θαλάσσια Παιχνίδια

Η αγαπημένη απόλαυση μικρών και μεγάλων με φόντο το μπλε της θάλασσας και των πανέμορφων παραλιών της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τα θαλάσσια παιχνίδια.

Aναψυχή, Αδρεναλίνη και Ενέργεια είναι τα συστατικά στοιχεία για να επιλέξεις το θαλάσσιο σπορ που σου ταιριάζει περισσότερο. Είτε σε σένα είτε σε όλη την παρέα. Ανάμεσα σε έναν υδάτινο κόσμο που ασκεί γοητεία και μαγεία  «κολυμπάς» ανάμεσα στην επιλογή να κάνεις sup, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι μέχρι ιστιοπλοΐα, jet ski, sea bikes, squab και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς…

Η καλοκαιρινή σου δραστηριότητα μέσα στη θάλασσα είναι μία αλλά οι επιλογές πολλές. Επίλεξε αυτό που θα σε κάνει να πετάξεις περισσότερο πάνω από τα κύματα.

Θαλάσσια Πάρκα:

Τα Θαλάσσια Πάρκα στην Ελλάδα συστήνουν έναν μοναδικό κόσμο τον οποίο αξίζει να ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις. Οι διακοπές σου μπορούν να συνδυαστούν με μία ξενάγηση σε αυτά τα προστατευόμενα θαλάσσια σημεία τα οποία κρύβουν και διηγούνται μία ιστορία φύσης και περιβάλλοντος.

Αποτελούν παράλληλα μοναδικά πάρκα έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής μέσα από τα οποία διαχέεται έντονα μία ατέρμονη γνώση για το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας.

Όλη η θαλάσσια σκηνογραφία ξετυλίγεται μπροστά σου με ζωντανούς οργανισμούς σπάνιους και μη να σου κλείνουν το μάτι και να σε καλούν να τους γνωρίσεις.

Καταδυτικός Τουρισμός:

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί την θεματική μορφή τουρισμού με σημαντικά και σπουδαία περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αφορά ουσιαστικά ένα αρκετά ικανοποιητικό σύνολο ατόμων που αγαπούν την εξερεύνηση, το στοιχείο της έκπληξης και ότι περιλαμβάνει ο βυθός της θάλασσας ο οποίος ξετυλίγεται μπροστά τους. Με βάση Διεθνείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως  εκ των οποίων τα πέντε είναι ευρωπαίοι σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization ).

Πρόκειται για τον τομέα τουρισμού που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία. Ο καταδυτικός τουρισμός έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα.  Υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών ο οποίος αποτελεί αντικείμενο για εξερεύνηση από τους ερασιτέχνες δύτες. Περισσότερα από 1500 ναυάγια διαφόρων εποχών μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στους ελληνικούς βυθούς αλλά και πολλές βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά χρόνια. Στη Μεσσηνία, στην Αλόννησο και στον Παγασητικό υπάρχουν αρκετά καταδυτικά κέντρα αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός καταδυτικών κέντρων και κέντρων εκπαίδευσης βρίσκεται στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στον Πειραιά. Στην Κρήτη υπάρχουν  38 τεχνητοί ύφαλοι με βάρκες που βυθίστηκαν. Αποτελεί έναν παράδεισο την καρδιά της Μεσογείου περιτριγυρισμένο από κρυστάλλινα νερά.

Σημαντικό κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού αποτελούν και οι αρχαιότητες που πλέουν ανάμεσα στις ελληνικές θάλασσες με τους θαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους να αποτελούνται από βυθισμένες πόλεις, παράκτιου οικισμούς, πύργους, ναυάγια πλοίων και αρχαία λιμάνια.

Τουρισμός Κρουαζιέρας:

Εξαιρετικά αυξανόμενη ζήτηση τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει ο τουρισμός κρουαζιέρας. Για τον λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί νέα αύξηση στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων τα οποία χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες αποκλειστικά και μόνο για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες του τουρισμού.

Αυτή η μορφή θεματικού τουρισμού διαθέτει τα δικά της μοναδικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξίδι μεσοπέλαγα με μεγάλα και εντυπωσιακά επιβατικά πλοία τα οποία είναι ναυλωμένα για να διανύσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή. Στο συνολικό πακέτο περιλαμβάνονται επισκέψεις σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές και σε λιμάνια υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι επισκέπτες φιλοξενούνται στα δωμάτια του πλοίου και το ταξίδι τους έχει διάρκεια από μία μέρα έως και μερικούς μήνες όπως συμβαίνει και στις παγκόσμιες κρουαζιέρες.

Στον τουρισμό της κρουαζιέρας ουσιαστικά τα επιβλητικά επιβατικά πλοία βρίσκονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο και λειτουργούν ως ένα κινητό ξενοδοχείο μέσα στο μπλε της θάλασσας. Μια τουριστική πόλη μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τον τουρισμό της κρουαζιέρας απ’ ότι με την υπόλοιπη τουριστική κίνηση. Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων βγαίνουν έξω από το πλοίο κάνοντας την βόλτα τους στην πόλη που έχουν επισκεφτεί και απολαμβάνουν  τον καφέ και το φαγητό τους σε εστιατόρια και καφετέριες της περιοχής  ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία και την τοπική κοινότητα.

You don't have permission to register